در هر کشوری برای آن که یک صنعت یا صنف پیشرفت کند وجود یک سری تشکیلات حرفهای لازم است. این تشکیلات ارتباط بین اعضای صنف یا صنعت را محکمتر کرده و امکان عملیات و سرمایهگذاری مشترک را به آنها میدهد. در کشور ما هم برای صنوف مختلف تشکیلات مشابهی وجود دارد. مثلاً سازمان نظام مهندسی برای مهندسین عمران و سازمان نظام پزشکی برای پزشکان. برای صنف کامپیوتر هم تشکیلات متنوعی از بدو ورود کامپیوتر به ایران وجود داشته است. مسلماً قدرت و نفوذ تشکیلات کامپیوتری ایران به خاطر تازه تاسیس بودن نسبت به دیگر اصناف خیلی زیاد نیست.
صد البته این وظیفه خود ما کامپیوتریهاست که این نهادهای نوپا را حمایت کرده و اسباب استحکامشان را فراهم سازیم. یکی از نخستین گامها در راه رسیدن به این هدف حرفهای-شغلی شناخت این نهادها و آشنا شدن با عملکردشان است. به همین جهت بنده سعی کردهام فهرستی از آنها را که معروفتر و فراگیرتر هستند را اینجا بیاورم.
از آنجا که ساختار اقتصادی ایران بسیار دولتی است، تشکیلات، اتحادیهها، سازمانها و دیگر نهادهای حرفهای صنف کامپیوتر هم خود به خود تا اندازه زیادی دولتی هستند. از نهادهای غیردولتی بعضی همکار دولت هستند یعنی در اجرای بعضی قوانین یا انتقال نظر بخش خصوصی به بدنه دولت همکار هستند و بعضی دیگر صرفاً یک انجمن از شرکتهای مشترک المنافع هستند.
فهرست حاضر بر اساس اهمیت و معروفیت نسبی تنظیم و به علت طولانی بودن در ۶ بخش تقدیم میگردد:
- شورای عالی انفورماتیک کشور
- سازمان نظام صنفی رایانهای کشور
- شورای عالی اطلاع رسانی
- انجمن شرکتهای انفورماتیک ایران
- مرکز تحقیقات صنایع انفورماتیک
- مرکز تحقیقات مخابرات ایران
- انجمن انفورماتیک ایران
- شرکت ثنارای
- اتحادیه صنف رایانه، داده ورزی و ماشینهای اداری
- اتحادیه صادر کنندگان نرم افزار
- مجمع تشکلهای فناوری اطلاعات
- انجمن کامپیوتر ایران
- پژوهشگاه علوم بنیادی
- دیگر شوراها، انجمنها و سازمانها
- پیوست: منابع تکمیلی
لینکهای مستقیم بقیه بخشها: